Parhaat suomalaiset mainokset

Markkinoinnin ala on kehittynyt viimeisinä vuosia huimaa vauhtia. Tämä näkyy luonnollisesti myös mainoksissa, jotka naurattavat, vihastuttavat tai jättävät meidät arvailemaan tarkoitustaan. Markkinoinnin maailmassa pätee kuitenkin yksi peukkusääntö: Mainoksen pitää ihastuttaa tai vihastuttaa, muttei koskaan jättää neutraaliksi. Miten mainostoimistot ovat oikein onnistuneet ihastuttamaan (tai vihastuttamaan) meitä kylmiä ja tunteettomia suomalaisia vuosien varrella?

DNA:n Elämä on

Kaikki suomalaiset tietävät sanonnan ”Elämä on”. Mistä tämä lausahdus sai alkuna? Teleoperaattori DNA käytti vuoden 2004 mainoksissa hyväkseen sarkasmia kalliiden tavaroiden kustannuksella. Eräässä versiossa nuori nainen ihastuu vaateliikkeen tuotteeseen ja myyntiedustaja ilmoittaa hinnaksi 640 000 euroa. Asiakas toteaa ”melko kallista”, johon myyjä hihkaisee neutraalisti ”niin, mut elämä on”.

Mäkkärin kanapossu

”Syökää kanaa!”, sanoi söpö possu McDonald’sin mainoksessa, jonka avulla pyrittiin saamaan kuluttajia kokeilemaan mäkkärin uutta kanavalikoimaa. Mainoksen menetys piilee yksinkertaisessa sloganissa, jota me suomalaiset toistimme varmasti mitä erikoisemmissa tilanteissa.

Saarioisten äidit

Ehkä kaikkien aikojen mieleenpainuvin ja sydäntälämmittävä mainos tulee Saarioisilta. ”Meidän äiti tekee teiän äitien ruuat”, sanoi pieni lapsi hiekkalaatikolla, missä lapset kinastelivat, kenen äiti pyöräyttääkään parhaat pöperöt pöytään päivähoidon jälkeen. Niin nuori kuin vanhempikin sukupolvi puhuivat mainoksesta viikkokausia, sillä väitettävästi kaikki me olemme syöneet kerran jos toisen esimerkiksi Saarioisten roiskeläppiä.

Fazer-mummo

Fazer-paahtoleivän mainostaminen ei välttämättä ole helppo tapaus, mutta markkinointigurut saivat kuitenkin aikaan yhden parhaista kotimaisista mainoksista. Mainoksessa nuori vaaleaverikkö kertoo aamiaispöydässä pitkän tarinan isoäidilleen suunnitelmistansa lähteä kiertämään Eurooppaa uuden poikaystävän bändin mukana. Isoäiti huomaa, että hänen kuulolaitteensa oli pudonnut korvasta ja takaisin tämän laittaessa hän kuulee, kuinka vaaleaverikkö haukkaa palan paahtoleipää, johon isoäiti vasta: ”sehän kuulosti hyvältä.”

Duudsonit pelipöydässä

Duudsonien käyttäminen nettikasino Betssonin mainoksessa oli markkinointistrategiana erittäin onnistunut valinta. Duudsoneiden maine on ollut huipussaan jo pitkään, tarkoittaen sitä, että katsojat tunnistavat välittömästi kenestä on kyse. Mainos on kuvattu myös osittain mustavalkoisena, antaen mainokselle perinteisen tunnelman. Ja mikä tärkeintä, Duudsoneiden tarttuva nauru saa jokaisen katsojan uteliaaksi mainostetun palvelun tarjonnasta.

Listaan voisi lisätä satoja mahtavia mainoksia myös 70- ja 80-luvulta, mutta nämä yllämainitut kuuluvat ehdottomasti 2000-luvun eliittiin!