Suomalaiset näyttelijät Hollywood-elokuvissa

Taina Elgiä kutsutaan yhä Suomen ainoaksi Hollywood-tähdeksi. Vaikkakin Elgin Hollywood-ura on ehkä toistaiseksi vakuuttavin muihin Hollywood-elokuvissa esiintyneisiin suomalaisnäyttelijöihin verrattuna, ei hän suinkaan ole ainoa. Mauritz Stiller oli suomenjuutalainen näyttelijä, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on ainoa suomalainen jolla on myönnetty tähti Hollywood Walk of Famelle. Tietyissä mielessä suomalaiseksi Hollywood-tähdeksi voisi laskea myös Vampiran eli Maila Nurmen. Hän oli tosin muuttanut Yhdysvaltoihin jo kahden vuoden ikäisenä ja tuli tunnetuksi enemmänkin televisiopersoonana, mutta ehti hän uransa aikana tehdä joitakin elokuvaroolejakin, kuten maailman huonoimpana elokuvana kulttimaineensa ansainnut Ed Woodin Plan 9 from Outer Space.

Tällä hetkellä useakin suomalainen näyttelijä pyrkii kolkuttelemaan Hollywoodin porteilla. Renny Harliin on osaltaan pyrkinyt auttamaan joitain suomalaisia (Peter Franzén ja Kata Kärkkäinen) antamalla heille pieniä roolia elokuvissaan. Samoin legendaarinen showpainija ja kansanedustaja Tony Halme pääsi Harlinin ohjaamassa Die Hard III-elokuvassa sivuosaan.

Viime vuosina lehdistö on runsaasti hehkuttanut Samuli Edelmanin sivuosaa Tom Cruisen rinnalla Vaarallinen Tehtävä 4-elokuvassa, sekä Irina Björklundin roolia George Clooneyn tyttöystävänä elokuvassa The American, mutta yhtä lailla Hollywoodin makuun ovat päässeet myös sellaiset suomalaiset näyttelijät kuin Samuli Vauramo, Vera Jordanova, Jari Kinnunen ja Jouko Ahola, joista jälkimmäinen nähtiin lisäksi myös Vikings-televisiosarjassa. Tällä hetkellä suomalaisista näyttelijöistä ehkä Pihla Viitalan jalka on syvimmällä Hollywoodin oven välissä, hänen tehtyään iso rooli elokuvassa Hannu ja Kerttu.