Top Gun on klassikko

80-luvulla nuoruuttaan eläneet muistavat taatusti nuorisoa villinneen Top Gun elokuvan, jota tähditti Tom Cruise. Cruise oli tehnyt ennen Top Gunia elokuvarooleja mutta vasta sen myötä hän nousi todelliseksi tähdeksi. Nuorien huoneiden seinät täyttyivät julisteilla, joita komistivat Cruise roolissaan. Top Gun elokuva nousi kassamagneetiksi ja se sai myös useita Oscar ehdokkuuksia. Elokuvan musiikki soi vielä pitkään elokuvan huuman laskeutumisen jälkeenkin.

80-luvun tähti

Top Gunissa Cruise esittää nuorta laivaston lentäjää, jonka tie kulkee monen mutkan kautta juhlituksi sankariksi. Elokuva on todellista amerikkalaisuuden ja Amerikan juhlaa, jossa voittajina selviävät juhlitut lentäjät. Juoni sisältää toki myös kilpailuasetelmia lentäjien kesken ja annoksen rakkautta.

Cruisen esittämä Pete Mitchell on lentäjäkurssin parhaimmistoa ja hänet lähetetään Top Gun -hävittäjäkouluun. Hänen pahimmaksi vastustajaksi nousee Val Kilmerin esittämä Icemaniksi kutsuttu lentäjä, jonka kanssa Mitchell kilpailee parhaimman tittelistä joka paikassa. Samalla hän rakastuu tukikohdassa työskentelevään Charlieen, jota esittää Kelly McGillis.

Kestääkö Top Gun ajan hampaissa?

Elämme selvästi retroilun aikaa ja paluu nuoruuden muistoihin kiinnostaa. Kaikkien 80-luvun ystävien kannattaakin siirtyä pelaamaan Top Gun -peliä, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pelin parissa aikamatka menneisyyteen alkaa, vaikka pelin kovasta tasosta voidaankin kiittää nykyajan teknologiaa. Retroiluteema tuo nykyaikaan annoksen tuttua ja turvallista menneisyyttä, tuulahduksia omasta nuoruudesta ja ajasta jolloin moni muistelee mielellään kaiken olleen paremmin kuin nyt.

Top Gunin tähti Cruise on ikääntynyt charmikkaasti ja takonut menestysrooleja vuosi toisensa jälkeen. Vuosien vieriminen ei ainakaan näy elokuvissa, joissa Cruise kiitää tilanteesta toiseen hurjapäisenä kuten 80-luvullakin.

Top Gun ei tietenkään vedä vertoja nykyisten elokuvien laadulle ja tehosteille mutta imua siinä edelleen on. Elokuvien hyvien näyttelijöiden roolityöt kestävät aikaa, samoin musiikki saa monet nostalgiselle tuulelle. Juonenkäänteet ja jännitys kihelmöivät edelleen ja nuoren Cruisen uran alkuhetkien seuraaminen muistuttaa miksi mies on säilyttänyt asemansa yhtenä Hollywoodin kovinten palkattuna näyttelijänä